پنج شنبه 14 فروردین 1404
15 : 39
3 / 4 / 2025
یاداشت های روزانه  >  اراده قوی برای ساماندهی معتادین وجود ندارد
دوشنبه 11 دی 1391 21 : 17 تعداد بازدید ها : 98 کد خبر : 11094
به اشتراک گذاری
یاداشت اجتماعی
0

اراده قوی برای ساماندهی معتادین وجود ندارد

زمانی که فرد حمایت اجتماعی و خانوادگی را از دست دهد به جمع‌شدن گروهی روی می آورد

اراده قوی برای ساماندهی معتادین وجود ندارد

معتادین خیابانی هنوز برای مسئولین تبدیل به دغدغه نشده، گفت: اراده قوی برای ساماندهی معتادین وجود ندارد.معتاد خیابانی حمایت خانوادگی و اجتماعی را از دست داده است : مشکل حضور معتادین خیابانی عدم اجرای قانون توسط بعضی از  دستگاه های مسئول است.

اگر مسئولین پاسخگو شوند معتادین خیابانی ساماندهی می شوند : سال هاست که شعار مبارزه با موادمخدر داده می شود اما آسیب های به وجود آمده از این تهدید همچنان دامن اجتماع و خانواده ها را رها نکرده است.

سازمان‌ها و نهاد‌های متعددی متولی برخورد و جمع‌آوری و ساماندهی معتادان هستند: فردی که معتاد خیابانی می‌شود حمایت خانوادگی و حمایت‌های اجتماعی را از دست می‌دهد و به همین خاطر جایگاهی در جامعه ندارد و در نهایت به کارتن‌خوابی روی می آورد.

زمانی که فرد حمایت اجتماعی و خانوادگی را از دست دهد به جمع‌شدن گروهی روی می آورد:  وقتی این افراد دور هم جمع می‌شوند به گونه ای زندگی می کنند که با هنجارهای اجتماعی سازگاری ندارد و درحقیقت در یک محیط غیربهداشتی مکان‌هایی مانند پارک‌ها، زیر پل‌ها، خرابه‌ها و خانه‌های متروکه را برای سکونت انتخاب می‌کنند. با تاکید بر اینکه همین امر باعث می‌شود یک محیط کوچک اجتماعی از افرادی که هنجارهای جامعه را شکسته‌اند، شکل بگیرد که در اصطلاح پاتوق معتادان است : بر اساس قانون تکلیف در برخورد با معتادان به این صورت است که مصرف موادمخدر جرم است، اما عقوبت این جرم جنبه کیفری ندارد، بلکه معتادان باید به‌صورت داوطلبانه به مراکز درمانی مراجعه کنند.

مصرف و اعتیاد به استعمال موادمخدر یکی از آسیب های بوجود آمده از قاچاق و توزیع موادمخدر است: برای کاهش مصرف موادمخدر نیاز به اقدام سازمان یافته از سوی مسئولین امری که قانون، تکالیف آنان را مشخص کرده می باشد، اما وجود معتادین خیابانی در سطح شهر شیراز خاصه بافت قدیمی شهر و مناطق حاشیه نشین گواه بر ضعف در سازماندهی ، سامان دادن و تعلل در اقدام برابر این معضل اجتماعی  توسط بعضی از سازمان هاست.

برابر ماده ۱۵ قانون مبارزه با موادمخدر، معتادان مکلفند با مراجعه به مراکز مجاز دولتی، غیردولتی یا خصوصی و یا سازمان‌های مردم‌نهاد درمان و کاهش آسیب، اقدام به ترک اعتیاد نمایند. معتادی که با مراجعه به مراکز مذکور نسبت به درمان خود اقدام وگواهی تحت درمان و کاهش آسیب دریافت نماید، چنانچه تجاهر به اعتیاد نکند از تعقیب کیفری معاف می‌باشد و معتادانی که مبادرت به درمان یا ترک اعتیاد ننمایند، مجرمند.

سازمان های فعال در حوزه پيشگير ي و درمان ؛ ستاد مبارزه با موادمخدر، وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، رفاه و تأمین اجتماعی ، قوه قضائیه و نیروی انتظامی است که در این راستا وزارت رفاه و تأمین اجتماعی موظف است ضمن تحت پوشش درمان و کاهش آسیب قراردادن معتادان بی‌بضاعت، تمام هزینه‌های ترک اعتیاد را مشمول بیمه‌های پایه و بستری قرار دهد و دولت نیز مکلف است همه‌ساله در لوایح بودجه،اعتبارات لازم را پیش‌بینی و تأمین نماید و برای احیا و ایجاد اردوگاه های باز پروری معتادین به مواد مخدر اقدام لازم را به عمل آورد.

جدای از بحث مقابله و مبارزه با قاچاق و توزیع موادمخدر که خود جای بحث مفصلی دارد و یکی از عوامل اصلی اعتیاد در جامعه نیز ضعف در مقابله و مبارزه می باشد، باید بررسی کرد که کدام یک از سازمان های ذکر شده وظایف خود را به نحو مطلوب انجام داده اند؟ قطعاچنانچه موردی سوال شود، همه می گویند ما وظیفه خود را انجام داده ایم .اما چرا با انجام وظایف محوله همچنان آمار معتادین متجاهر بیشتر از قبل می شود؟ پاسخ روشن است، جرم موادمخدر و تمام آسیب های بوجود آمده از آن سازمان یافته است ، اما اقدامات سازمان های متولی در امر پیشگیری ، درمان و کنترل سازمان یافته نیست.

ازجمله سازمان هایی که همیشه آمادگی لازم را برای ساماندهی و کاهش آسیب قراردادن معتادان داشته نیروی انتظامی و قوه قضاييه  است، حال شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر که به نمایندگی از دولت وظیفه هماهنگی و سازماندهی اقدامات را برای اجرای این امر مهم دارد لازم است که بطور سازمان یافته اقدام كند تا شاهد عدم حضور معتادین متجاهر در سطح شهر و کاهش آسیب های اجتماعی باشيم.

برخی اقدامات باعث ورود معتادان به کف خیابان می‌شود و معتادی به خیابان می‌آید که تمکن مالی برای درمان ندارد، یادآور شد: برای اینکه بتوان پدیده اعتیاد را مهار یا کنترل و یا در جامعه حذف کرد باید بررسی کرد که چه فرآیندهایی طی می شود تا پدیده اعتیاد بروز و ظهور کرده و افراد جامعه معتاد شوند .

در حال حاضر با وجود تلاش هایی که صورت پذیرفته کنترل پس از درمان وجود ندارد: به عنوان نمونه  فرد را آوردیم و ترک دادیم آیا کنترل یا نظارتی بر روی او پس از درمان وجود دارد؟ آیا امکانات لازم را برای برگشت فرد به جامعه فراهم کرده ایم؟ آیا برای پذیرش افراد در جامعه فرهنگ سازی کرده ایم؟

برای رفع معضل اعتیاد و رهایی معتادان باید سازمان های مسئول سازماندهی شده و سازمان یافته تلاش کنند و با جزیره ای عمل کردن نمی توان راه به جایی برد.اعتیاد

ارسال نظر
نام
آدرس ایمیل
دیدگاه :