پنج شنبه 1 آذر 1403
10 : 52
21 / 11 / 2024
سیاسی  >  وقتی دموکراسی در حال عقب‌نشيني باشد استبداد تقويت میشود
سه شنبه 25 اردیبهشت 1403 25 : 22 تعداد بازدید ها : 442 کد خبر : 11085
به اشتراک گذاری
انتخابات
4

وقتی دموکراسی در حال عقب‌نشيني باشد استبداد تقويت میشود

تضمین اعتبار و سلامتِ انتخابات، کنترل قدرت برای تقویت مردم سالاری دینی است

سیروس سجادیان: وقتی دموکراسی در حال عقب‌نشيني باشد استبداد تقويت میشود

نهادینه شدن قدرت سیاسی در قالب نهادهایی همچون مجلس و دولت، نشان از توسعه سیاسی است. کسب قدرت سیاسی یکی از شاخصهای مهم دموکراسی است که با چالشهایی مانند مدعیان کسب قدرت و فرایند کسب قدرت مواجه میباشد. چالشهای مربوط به مدعیان کسب قدرت، شخصیتهای حقیقی و حقوقی همچون تشکلهای سیاسی، گروه های مردمی و سازمانهای مردم نهاد است و چالشهایِ فرایند کسب قدرت، صلاحیت افراد، نظارت بر اجرای انتخابات، رای گیری، شمارش آرا، مکانیزه نبودن انتخابات، برگزاری انتخابات، نظارت بر صندوقها، نقش نهادهای متولی و در یک جمله «سلامت انتخابات» است که معمولا" مورد اعتراض و انتقاد بوده، زیرا فرایند فعلی روش مناسبی برای کسب قدرت سیاسی نمیباشد.

پرواضح اینکه؛ عقب‌نشيني دموکراسی نشان‌دهنده فرسايش هنجارهایی است كه میتواند به وسيله رويدادی مانند کودتا ايجاد و یا توسط دولت‌هایِ منتخب، شرایطی رقم بخورد كه پس از به قدرت رسيدن، تصميم بگيرند اصول اساسي دموكراسی اجرا نگردد، لذا برای تشخیص عقب‌نشيني دموكراسی مؤلفه هایی مورد پرسش قرار میگیرد از جمله؛ آيا انتخابات بطور سالم برگزار میشود؟ آيا ابزارهای كنترل‌، بر قدرت اجرايي وجود دارد؟ آيا رقابت سالم با حضور جناحها صورت می پذیرد؟ آيا شهروندان در انتخابات درگير و مشارکت حداکثری دارند؟.

تضمین اعتبار و سلامتِ انتخابات، کنترل قدرت برای تقویت مردم سالاری دینی است

دو قطبی شدن جامعه، افزايش سطوح نابرابری، افزايش دو قطبي شدن سياسي با افزايش سياست پوپوليستي، بي توجهی به سلامت انتخابات، افزايش قدرت کارگزاران بدون پاسخگو، سرخوردگي احزاب و گروه های سیاسی، انشقاق بین مردم و حاکمیت، بی اعتمادی نسبت به سياستمداران، فساد و بی عدالتی، افزایش تورم، گرانی، مشکل معیشت - اشتغال و ازدواج جوانان، نارضایتی نسبت به عملکرد اجزای حاکمیت، ناكارآمدي و دوری از شفافيت، منجر به بي‌اعتمادي، انسداد و خشونت سياسي و عقب نشینی میشود، لذا وقتی نيازهاي مردم ناديده گرفته ‌شود، عقب‌نشيني حتی در حکومت ها مردم سالاری دینی هم تا زماني پيش مي‌رود كه نهادها به قدري تضعيف میشوند كه نمیتوانند بطور موثر حكومت كنند.

پرواضح اینکه؛ مهم ترین کار برای تقویت مردم سالاری دینی در کشور این است که افراد جامعه اطمينان حاصل كنند كه نظارت و كنترل‌ بر قدرت اجرايي در انتخابات ها از طريق قوه قضاييه و نهادهای نظارتی، مطبوعات و مردم انجام شود، لذا تضمین اعتبار و سلامتِ انتخابات، «کنترل قدرت برای تقویت مردم سالاری و جلوگیری از استبداد» است. 1403.02.25

ارسال نظر
نام
آدرس ایمیل
دیدگاه :