چرا باید حکومتی را بپذیریم که پدران ما انتخاب کرده اند،
✍ سیروس سجادیان: شبهات همه پرسی جمهوری اسلامی و مردم سالاری در ایران
چنانچه همه پرسی را رای گیری از اعضای یک جامعه با هدف پرهیز از قانونگذاری به ضرر و زیان اکثریت آن جامعه و مردم سالاری را در نظر گرفتن رای و خواسته های اعضای آن جامعه بر اساس مبانی ارزشی بدانیم، در 10 و 11 فروردین 1358 همه پرسی انجام با رای 98% مردم، 12 فروردین به روز جمهوری اسلامی ایران نامگذاری گردید.
از آنجایی که مردم با رای اکثریت، نسبت به انتخاب و یا برکناری حاکمان اقدام و سرنوشت خود را تعیین میکنند، مردم سالاری یکی از دستاوردهای مهم انقلاب پس از رفراندوم جمهوری اسلامی در ایران اسلامی میباشد، لذا مردم میتوانند خواسته های خود را از حاکمیت در چهارچوب قانون مطالبه کنند.
در ایران، چون جمهوری اسلامی بر پایه برابری،عدالت اجتماعی و ایفای نقش مردم در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی و ... استوار گردیده، لذا حضور فعال مردم در صحنه های سیاسی و انتخاب مسئولین با رای مستقیم و یا غیر مستقیم، تامین منافع همگانی و اجرای عدالت در برابری افراد در برابر قانون از سوی حاکمان، امری ضروری است و مردم میتوانند بر اساس اصل هشتم قانون اساسی از حاکمیت مطالبه گری نمایند.
سالهاست که در مواقع خاص توسط سیاسیون با اهداف خاص سیاسی برای کسب قدرت و تحمیل اراده خود بر حاکمیت و یا دولتمردان برای توجیه و یا فرار از مسئولیت و فرافکنی، بحث رفراندوم را مطرح میکنند.
اخیر نیز تعدادی از اعضای جامعه بدون توجه به مفهوم اصل نظام سیاسی، ضمن تحت تاثیر قرارگرفتنِ تبلیغاتِ دشمنان انقلاب اسلامی، این موضوع را مطرح میکنند که چرا باید حکومتی را بپذیریم که پدران ما انتخاب کرده اند، لذا ما میخواهیم آزادانه حکومت دیگری را انتخاب و از حاکمیت میخواهیم که رفراندوم برگزار و نظر مردم را با رای گیری مشخص کند.